2013. március 8., péntek

Húsvéti sütik #2

Nem receptek következnek. Mindenkinek megvan a maga bevált, hagyományos süti receptje. Ha nincs, ezer blog van arra, hogy ezt a hiányt pótolni lehessen, engem nem ez foglalkoztat. Inkább az érdekel, hogy a sütit hogyan tehetjük látványossá. Mert örök igazság, hogy nem elég ha csak finom, legyen szép is, különben sosem tudjuk meg, hogy finom e. (Ezt a nagyobbik lányomtól sokszorosan megtanulhattam, ránézésre ítélkezik, hiába finom valami, ha nem tetszik neki, nem hajlandó megkóstolni sem.)
Ha tehát megvan a szokásos pite receptünk, tegyük látványossá! Ebben segít nekünk mindenki Marthája...
A pite tésztája mindig egy vajas tészta, ezzel jól lehet variálni.
Szép fodros széle lesz a pitének, ha így "beráncoljuk":
Fonattal is díszíthetjük a pite szélét. vágjunk vékony, egyenes csíkokat, fonjuk össze, majd a pite szélét vízzel megkenve "ragasszuk" rá a fonatot.
Apró virágokat is szaggathatunk, vagy vághatunk a tésztából, amit aztán szintén vízzel applikálhatunk a piténkre:
Az alsó tésztát nagyobbra hagyva, a felsőt pedig átlyuggatva is különleges és látványos lesz a végeredmény:
No és persze az elmaradhatatlan rácsos megoldás, itt nem sodort-nyújtott (én így szoktam), hanem derelyevágóval metszett formában. Be kell lássam, ez tényleg szebb!
Ha pedig valakinek nincs még pite receptje, Martha Stewartnál 85 féléből válogathat.

Van egy sokkal egyszerűbb, ám annál látványosabb torta megoldás.
Akár egy sütiporból is össze lehet hozni, tehát gyerekek is elkészíthetik, de egy muffin recept is bőven megteszi.
A lényeg, hogy a tészta fele fehér legyen, a másik fele pedig cukrozatlan kakaóval sötétbarnára színezett.
Ha ez megvan, két egyforma mérőkanállal elkezdjük lapátolni a kivajazott-lisztezett tortaformába.
Azért a torta külseje is megér egy pillanatot (bár a tésztája tényleg nagyon különleges):

Nincsenek megjegyzések: