2012. november 13., kedd

Pufimellény totyogóknak- de akár nagyobbaknak is...

Amikor nincs borzongató hideg, nem szeretek nagykabátot adni a gyerkőcökre. Mindig is inkább a hagyma-öltözködés híve voltam, ehhez pedig nélkülözhetetlen egy pufi mellény.
Rendkívül egyszerű a szabásminta, ami letölthető INNEN. Én azért bátran bíztatok mindenkit, essen neki a gyerek blúza alapján, mint az esőkabátnál, mert nem nagyon lehet elrontani. (Akkor nagyobbaknak is készülhet ilyen, nem csak totyogóknak.)
Szükséges anyagok:
Egy nyitható végű cipzár, egy bélelt, steppelt anyag és bélésnek polár.
Tehát a szabásminta (vagy a gyerek blúza) alapján kiszabjuk az egyes részeket:
Ha blúz alapján szabjuk, az elejét vágott szélhez tegyük és csak annyit hagyjunk rá, hogy a cipzárt bele tudjuk varrni, úgy 1.5-2 cm-t. A blúzhoz képest kicsit bővebbre kell hagyni, én oldalt kb. 2 cm-t rászámolnék.
Először a mellény külső felén dolgozunk. Összevarrjuk a vállakat és az oldalakat, majd a kapucni közepét is.
A kapucni alját feltűzzük és felvarrjuk a nyakkörre:
Ezzel a külső réteg elkészült:
Ugyan így elkészítjük a bélést is:
Most jön a mumus... a cipzár:
Azért ez sem bonyolult ám. A cipzárt, ha alul nyitható, akkor mindig az alsó végénél kell elkezdeni feltűzgélni. Mindig szétnyitva, a fogakat kifelé fordítva. Ne a legaljához kezdjük tűzni, hagyjunk ki annyit, hogy össze tudjuk majd varrni kényelmesen a mellény külsejét és a bélést.
A cipzár így felül kicsit hosszabb lesz, de ezzel nincs baj. Egyszerűen be kell hajtani ott, ahol a kapucni és a mellény eleje találkozik. Amikor majd belevarrjuk a bélést, ezt a kis trükközést is el fogja bújtatni. Egy dologra figyelni kell: mindkét szárat ugyan olyan hosszúra hajtsuk vissza.
Most varrjuk bele a cipzár szélénél, majd kiszedhetjük a tűket. Ne nyújtsuk se a cipzárt, se az anyagot!
A bélést beletűzzük a kabátba. A kabát színét a bélés színével szembe fordítva tűzzük végig az elejét, a kapucnit, a mellény alját:
...és itt fogja eltüntetni a cipzár végét a bélés, ezt majd később levágjuk:
Így néz ki a mellény, amikor belevarrtuk a bélést. Ha nem láthatóak a varrásszélek, akkor baj van...
Lecsapjuk a sarkokat, kiegyenesítjük a varrásszéleket, levágjuk a cipzár kilógó tetejét.
Kifordítjuk a mellényt a karöltőn keresztül. Ellenőrizzük, hogy a cipzárt egyenesen, egyformán sikerült e belevarrni. Ha nem, akkor fordítsuk vissza és javítsuk ki.
Most jön az utolsó lépés: visszahajtjuk a karöltőt és a bélést szintén visszahajtva beletűzzük:
A varrógép karjára fektetve körbetűzzük a karöltőt, ezzel el is dolgoztuk a széleit:
Utolsó lépésként letűzzük az alját, az elejét a cipzár mellett haladva, majd a kapucnit körben és vissza a cipzár másik oldalán.
Akkor lesz a legszebb a tűzés, ha az egyik oldalvarrásnál kezdjük és úgy haladunk körben. Akkor a kezdő pont és a vége nem lesz hangsúlyos helyen.
Csak még egy erősen zárójeles megjegyzés: nem muszáj a gyerek körmét kilakkozni a kabátkához, anélkül is nagyon csinos lesz! Irgumburgum...
forrás

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia!


Éppen ilyen mellényt szeretnék varrni a kisfiamnak, de sajnos a szabásminta már nem elérhető a linken. Lennél olyan kedves elküldeni? Nagyon megköszönném!

Ildi

nijntje írta...

Szia Ildi!
Az a link már tényleg nem elérhető, rákerestem a google-ben a "free kid hoodie vest seeing pattern" kifejezesre, és egy csomó dolgot feldobott. Nekem a leginkább használhatónak ez tűnik:
https://pin.it/R2aXQni
Ha mégsem jó, keresgélj kicsit, biztosan találsz megfelelőt. 😊
Jó munkát!